m1
m2
item1

Whiskyprovningar

Jag håller whiskyprovningar för alla typer av tillfällen och storlekar på grupper. I alla provningar använder jag en blandning av underhållning och utbildning så att den som har varit med skall känna att man både lärt sig något och haft roligt. Jag uppträder i skotsk utrustning och brukar använda datorpresentation med mycket bilder från destillerier och tillverkning.

Exempel på provningar jag brukar hålla är:

Regions of Scotland – jag går igenom olika typer av skotsk maltwhisky och berätta om skillnader i tillverkning och lagring. Vi provar 5 - 6 olika sorter med allt från rökig whisky från västkuksten till fruktiga toner från Speyside eller olika varianter och åldrar från Lowlands och Highlands.

Vertical tasting – vi väljer tillsammans ut ett destilleri och jag berättar ingående om detta destilleri och det unika som finns att berätta om det och dess sorter. Sedan provar vi igenom ett antal av deras olika årgångar och lagringsvarianter.

Unique whiskies – det finns idag flera tusen olika maltwhiskies trots att det i Skottland endast finns strax under 100 destillerier. Anledningen till detta är företeelsen "fristående buteljerare".  

Dessa köper fat ifrån destillerierna och sedan lagrar de dem på lite annorlunda sätt än vad destillerierna gör själva. Detta gör att de kan ge ut små serier med unika whiskies, många numrerade och med detaljerad information om fat och lagring. Många är är också ofta buteljerade vid full fatstyrka. Dennna provning är ofta en chans att testa något man inte ofta har möjlighet till annars.

All around the world – whisky görs naturligtvis inte bara i Skottland, i den här provningen testar vi förutom skotsk whisky även irländsk, amerikansk och japansk whisky. Kanske även fransk, dansk eller svensk whisky kan förekomma. Det är bara att komma med önskemål. Alla olika typer av whisk(e)y har sin historia att berätta.

A part of the world  eller varför inte göra en djupdykning in i någon del av världens whiskies. Prova några Amrut från Indien och få veta varför indisk whisky mognar snabbare än skotsk. Hör om hur Masataka Taketsturu ensam lärde sig tillverkarkonsten i Skottland och förde den till Japan.

Lost distilleries  under det tidiga 80-talet närmare bestämt 1983 var det kris i whiskybranchen och en fjärdedel av destilerierna som Port Ellen, Glen Mhor, Glen Albyn, Rosebank och Banff tvingades lägga ner och så småningom revs. Lagren av whisky bevarades dock och är idag spännande smaker från en svunnen tid, som vi fortfarande några år framåt har möjlighet att testa. 

Own choice  självklart kan jag ställa upp och göra provningar som ni själva sätter ihop och som är utanför ovanstående förslag eller kanske en kombination av dessa. Jag har hållit fler varianter av provningar än vad jag kan minnas och vet att endast den egna fantasin sätter gränsen. 

Glass