m1
m2
item1

2013 startade whiskydestilleriet Highland Park på Orkney upp tävligen “Nordic Whisky Expert of the year”.

Tävlingen har gått i olika deltävlingar i Sverige, Norge, Danmark och Finland och utgångspunkten har varit att man på internet gått in och svarat på whiskyrelaterade frågor på tid.

På detta sätt har ett mindre antal deltagare kvalificerat sig till finalen som för varje land har ägt rum på någon av de kända whiskymässorna där.

Anderswinner

Väl i final får deltagarna först tävla i en omgång där man på tid skall identifiera ett antal mörkblåa glas (färgade för att man inte skall kunna se färgen på drycken). Det kan vara olika typer av whisky men även andra typer av alkoholhaltiga drycker.

Sedan får man identifiera dofter med hjälp av glasburkar med essenser.

När man klarat detta moment går man vidare till ytterligare en omgång där man på tid skall besvara 10 frågor om whisky och destillerier.

Den sista omgången får de som gått till final (3-4 tävlande) inför publik besvara frågor där svaren skrivs upp på små whyteboard-tavlor som deltagarna sedan samtidigt visar upp.

På detta sätt faller finalisterna bort en efter en tills endast vinnaren finns kvar.

Den 1:a februari gick den svenska tävlingens final av stapeln på Linköping Whisky Expo.

Vinnare av den svenska ”Nordic Whisky Expert of the year” blev Anders Gjörling och priset är en resa till Orkney dit han kommer att resa tillsammans med sin fru Susanne.

De får då resa tillammans med vinnare från de övriga nordiska länderna och Highland Parks Senior Brand Ambassador Martin Markvardsen.

Nordic whisky expert of the year!

jwqvd4l6wloowigddk3c
Puffin